Saturday, January 6, 2007

Hästmannen, affärsplaner och surdeg

Hästmannen gick för fulla hus på Sagabiografen, Kalmar (Sveriges äldsta biograf i drift) i går igen. Pratade med Anna i Ekenäs som jobbar ideellt på Folkets Bio, Kalmar Det flesta biljetter hade blivit sålda redan som förköp och det hade blivit en del bråk i kön, kring turordning på reservplatser. Ingen kunde väl ana att en sån smal och speciell film skulle röna ett sånt stort intresse. Nu är filmen på gång att visas på flera orter runt om Kalmar län. Nästa lördag kan man se filen "Farväl Falkenberg" på Sagabiografen i Folkets Bio:s regi. Sagabiografen byggdes förresten 1906 och har utsmyckningar av Vicke Lindstrand och Edward Hald.

Igår började jag skriva en affärsplan som jag hämtat via Almi. Höll på flera timmar, men blev ändå inte klar. Att formulera själva affärsidén är inte så svårt, även om jag känner att jag ännu inte är riktigt nöjd. Att räkna på vad utrustning kostar till en livsmedelslokal är ganska lätt, där har jag en mycket god kunskap. Men det är mycket svårare att beräkna eventuella byggkostnader. Jag måste nog höra mig för med någon kontakt inom byggbranschen för att få en liten vink. Värre är det med de ekonomiska beräkningarna kring bruttointäker och kostnader som förstås blir grova uppskattningar. Har iallafall föresatt mig att ha en hyggligt genomarbetad affärsplan till på onsdag, då det återigen är starta-eget-kurs efter en hel månads uppehåll sen lucia.

Har satt igång en surdeg igår. Trodde att min kultur i kylskåpet gått ut sig helt, men det verkar vara friskt liv i den trots allt! Ska "mata" den med mer rågmjöl och vatten sen ut och på en långpromenad med två otåliga och hungriga wheatens.

Lösspringande hund på vägen

Ringde just Polisen för att meddela att det spinger en lös hund längs vägen mellan Trankvill och Bidalite. Efter samtal med en kvinna i Bidalite, där jag trodde hunden hörde hemma fick jag veta att den varit synlig där redan i eftermiddags. Hunden var rätt liten men verkade ej renrasig. Såg mest ut som en blandning mella drever och labrador. Kortbent, vit med bruna fläckar och tjock "labradorsvans"

Jag har på alla möjliga vis försökt fånga in den där hunden, men den är väldigt skygg. Troligen är det en jakthund som kommit på villovägar och jag tror definitivt inte att det är ett prioriterat ärende hos Polisen. Tänkte ändå att det var bäst att meddela, ifall någon nu anmält hunden som saknad. Polisen meddelade att han skulle "notera det". Jag hoppas innerligt att hunden inte blir påkörd bara, men risken är uppenbart stor.

Livskris och början på företagsfunderingar

Det här med att starta eget är en tanke jag umgåtts med ganska länge, faktikst flera år och jag är nog inte ensam att vilja förändra min livssituation. Tankarna väcktes faktiskt i min djupaste livskris, i en svår depression och utbrändhet som fick mig att ifrågasätta det mesta i livet. Allt från hur människan främst i västvärlden utnyttjar natrurresurser, miljö, djur och låglöneländer för att själva leva ett gott liv till insikten om att jag själv i det lilla kan göra något för att påverka detta.
I mina djupaste tvivel på samhället och den industriella människan som fjärmat sig från jorden och inte längre vet något om självhushållning, som inte bryr sig om varifrån köttet i affären kommer, ville jag göra något radikalt-bli helt oberoende. Jag ville odla mina egna livsmedel, hålla höns och kaniner för äggen och köttets skull osv. Jag fantiserade om att gå en självhushållarkurs, hittade till Alternativ.nu ett intressant forum för självförsörjning och alternativt boende på landsbygden, fick kontakt med kaninuppfödare bla Vreta Kaningård och läste mycket om självhushållning.

Och vad har hänt? Jag har inte gått någon själhushållarkurs och har inga såna planer längre. Jag odlar blygsamt för för husbehov, bla vitlök, äpplen, rabarber, vinbär, krusbär, lite chili. Har insett att odling är inte min starka sida. Några höns har jag inte än, men det finns ett hönshus på gång mitt uthus. Väggar och dörrar är på plats, men det fattas värpreden, pinnar, ett fönster och utegård, men till senvåren kanske det kan bli aktuellt. Kaniner har jag avskrivit, mest för att jag inte tror att jag klarar av att slakta dem. Kan för övrigt köpa kaninkött av bekanta som föder upp för konsumtion. Det är faktiskt inte konstigare än att äta annat kött!

Företagstankarna finns kvar hos mig och jag är på ett vis närmare en företagsstart, då jag deltar i en starta-eget-kurs för Almi just nu. Jag har en affärsidé och jag har en färdig produkt och flera i utvecklingsstadiet. Att det rör sig om livsmedel kan jag avslöja och jag siktar på du ska hitta mina produkter i delikatessaffärer och utvalda livsmedelsbutiker i mitten av maj-07.