Tuesday, January 2, 2007

Lyckad jaktStina nosar alltid upp kvarglömda slaktdelar från jägarnas lyckade jakt. Idag hittade hon ett rådjurshuvud ca 3 km hemifrån och hon var mäkta stolt och rädd att jag eller Trisse skulle ta det ifrån henne. Givetvis skulle det med hem och hon med sina 12-13 kg kånkade hem huvudet som säkert vägde upp emot 2 kg. Hon fick gnaga lite, men resten lämnade jag på komposten ät vår räv som brukar smyga runt husknuten om kvällarna. Och, nej Trisse fick aldrig smaka. Minns sist han åt ett helt rådjursben, med hår och allt.. Att han inte kräktes var ett mirakel, men vilka vidriga fisar!

Det förfallna torpet
Idag lyckades jag fånga torpet på bild. Förfallet har gått så långt att det knappast går att rädda. Ytterdörren är intakt och vacker med sitt ljusinsläpp, många fönster är fortfarande hela och har levande handblåst glas. Blir det en rejäl vinter i år rasar nog taket in totalt. Blickar man in genom fönstret på baksidan förstår man att det är riskfyllt att beträda stugan. Golvet verkar ruttet och under en del av huset finns källare. I huset finns en bakugn, men bakugnsluckan saknas.
För oss med gammalt hus är boken "Så renoveras torp och gårdar" av Hidmark en klassiker. Vill du läsa mer om gamla hus finns Svenska byggnadsvårdsföreningen . Deras tidning Byggnadskultur brukar vara läsvärd, men roligast är ofta specialnumren som man kan beställa via hemsidan. "Se om ditt hus" är ett nummer jag kan rekommendera. Beställes via webshop
En mer komersiell, men inspirerade och läsvärd tidning är Gård och Torp som har flera kunniga medarbetare bl.a Göran Gudmunsson från Gysinge Centrum för Byggnadsvård Jag är till min natur en sakletare och hittar helst saker till mitt 20-talshus på secondhandbutiker, Tradera eller andra skrotställen. Men om det kniper finns alltid flera som specialiserat sig på reservdelar till gamla hus, däribland Byggfabriken
Ja, det är nåt speciellt med gamla hus, särkilt såna till synes övergivna. Jag har spanat nära och har varit inne i flera såna hus där fönster och dörrar varit borta eller öppna. Det är spännande, men samtidigt lite obehagligt och säkert inte helt lagligt. Just ett sånt hus med rutor som saknades, ständigt totalt mörklagt och spöklikt obebott, var jag på väg att studera närmare- ihop med en god vän. När vi stannat bilen och börjar titta oss omkring, såg jag en mörk skugga skymta förbi på verandan- en människa! -Vi åker, väste jag. Det var nån på verandan! -Nej, det är omöjligt, ingen kan bo här, du ser spöken, replikerade min vän. Nåt spöke var det aldrig, men väl en österrikare som bodde mycket spartanskt. Sen vårt besök har han snyggat upp på tomten och har faktiskt skaffat solpanel för belysningen! Så nu ser det inte så övergivet ut längre. Ryktet säger att han köper mycket vita bönor i tomatsås. Man får hoppas att han inte äter dem kalla ur burken, utan gör en god chili con carne!