Wednesday, February 18, 2009

Drömmar om egen produktionslokal och kurshelg


Hittills har jag producerat min chutney i hyrda lokaler, men tankarna på en egen produktionslokal har förstås funnits hela tiden. Jag börjar nu känna att tiden är mogen för att ta steget vidare, för att kunna arbeta mer långsiktigt med både produktion och produktutveckling.
Har knutit kontakt med en fastighetsägare som nu kontrollerar att förutsättningarna är de rätta i lokalen, innan han börjar räkna på hyran. Håll tummarna för mig!

På fredag bär det av till Nyköping igen och denna gång är temat chutney och inläggningar. Ledare under denna kurshelg är matskribent och kokboksförfattare Jens Linder Jag är lycklig ägare till två av hans böcker, som båda verkar svåra att få tag på Bara Bär samt Det glömda köket Jag ser särkilt fram emot denna kurs och tror att jag kommer att få mycket nya idéer.

På kurs med Syltningssällskapet

Marmeladkok i koppargryta eller bassine au confiture

För några veckor sedan var jag på kurs med Syltningsällskapet. Kursledare var konditor Jan Hedh och temat var citrus. Det kokades äppelpektin, marmelad, geléer, chutney och citruscurd under dagarna två och vi fick mycket prover att ta med oss hem, några värda att jobba vidare med själv.

Medan några av kursdeltagarna uteslutande kokar sina marmelader i koppargryta, var det första erfarenheten för mig. Koppar leder värme väldigt bra och koktidena kortas och därmed blir kvalitén på marmeladerna så mycket bättre. Min kärlek var omedelbar. Koppargrytan är både bättre, vackrare och känns mycket proffsigare att använda, än en vanlig rostfri gryta. Självklart fick en koppargryta följa med mig hem i bagaget, så nu ska det experimenteras lite med marmelader. Förhoppningsvis kan jag presentera en eller två marmelader närmare sommaren.