Wednesday, October 24, 2007

Stenvide Dukkah

Med inspiration från Egypten blandar Stenvide sin egen Dukkah av varsamt rostad sötmandel sesamfrön och orientaliska kryddor.

Stenvide Dukkah kan användas på många sätt, men allra godast tycker jag den fungerar som en dipp-krydda. Man doppar ett ljust bröd i olivolja och sedan i dukkah och njuter sen av den annorlunda men mycket goda smakupplevelsen. Dukkahn kan också användas som krydda och är särskilt god till kyckling ellerfläskfilé, men även att strö på klyftpotatis i ugn eller en enkel sallad. Dukkah är perfekt att bjuda på som en enkel förrätt eller som en enkal plockrätt över ett glas vin eller öl.

Ingredienser: sötmandel, sesamfrön, koriander, spiskummin, timjan, paprika och flingsalt.

Stenvide Chutney


Stenvide Chutney baseras främst på lokalt odlade äpplen och lök. Chutneyn har en varm smak av curry med inslag av vitlök och ingefära samt sting av chili. Chutneyn är ett mycket gott tillbehör till t.ex stekt kycklingfilé, fläskkött, färsrätter, grönsaks och risrätter, korv och potatismos. Blandar man 2-3 msk Stenvide Chutney med 2 dl turisk yoghurt får man en god sås att servera till stekt fisk.

Ingredienser; äpple socker, lök, aprikos, ättika, vitlök, ingefära, curry, koriander, chili, salt och piri-piri.

Det Goda Köket & Kalmar Slotts Julmässa

Den 9-11 november kommer Stenvide Chutney och Dukkah att finnas representerade på mässan "Det Goda Köket" Stockholmsmässan i Älvsjö.

Lite längre fram i november den 29 november - 2 december stundar Kalmar Slotts Julmässa och där har Stenvide en plats i Matboden.