Sunday, January 7, 2007

Hemmabagare och brödälskare


Bröd jästa i vanliga brödkorgar och bakade på oglaserade Höganäsklinker

Jag är lite av en brödnörd. Främst älskar jag att baka bröd, men hinner inte äta i samma takt som jag bakar. Hembakat bröd är förstås ofta en uppskattad gåva och jag brukar dela med mig till grannar, främst till Edvin som brukar hjälpa mig med mina hundar.

Hur många brödböcker jag har vet jag inte, men det är väldigt många. Tyvärr bakar jag mycket på känsla, antar att man gör det när man tror sig ha ett visst handlag. Helst bakar jag bröd med någon slags maskin som hjälp. Min favorit är utan tvekan Bosch, den hederliga med en degkrok i botten som klarar stora degar. Som tvåa, till mindre degar funkar en Kenwood Major bra och den maskin jag trivs allra sämst med är utan tvekan Elektrolux, trots att de förbättrade maskinen något med en extra degvinge för några år sedan.

Något som jag verkligen önskar att jag hade är en elektrisk stenmjölkvarn, t ex en Fidibus. Man får ett färskare mjöl med bättre näringsinnehåll och en helt annan kvalitet på brödet man bakar. Jag har dock en handvevad stenkvarn, men det tar sån oändlig tid att stå och veva. Upptäckte även att Hablingbo Delikatess säljer baktillbehör. Jag har inte varit där sen sommaren-05 då de öppnade, men nu har de webbutik där man kan köpa baksten, jäskorgar och både mjöl och flingkvarnar. Hoppas de har öppet nästa gång jag ska hem till ön.

Mardrömmen i källaren


Har en extrafrys stående i min ynkliga källare och skulle ner för att hämta lite lammgrytbitar i morse. Möttes av en förfärlig syn, ett totalt nedisat frysskåp. Dörren hade tydligen inte gått till ordentligt sist jag hämtade något. Att gå igenom den där frysen hade jag tänkt, men inte just idag men nu var det absolut nödvändigt. Det som låg längst fram,några påsar med äpplebitar hade tinat nästan helt, men för övrigt var allt stelfruset, det mesta lammkött.
Medan frysen fick frostas av blev jag lite kreativ i köket. De röda vinbär som låg i frysen blev till söt-sura vinbär, vilket var mycket intressant. Man kokade upp en lag med ättikssprit, vatten och kryddor (kryddpeppar, nejlika och kanel) sedan hällde man ner 1 liter röda vinbär som fick koka ca 10 min. Gjorde även en mer vuxen rödvinbärssaft med kryddor som scezuanpeppar, kanel och kardemumma, vilken blev förvånande god. Kanske nåt att vidareutveckla, vinbär finns ju gott om även i min trädgård när det är säsong.
Vidare tog jag äntligen tillvara de rönnbär som jag plockade längs Eksta-kusten i höstas. Konjakssyltade rönnbär är inte helt fel. Rönnbären ger en speciell smak med drag åt bittermandel.