Saturday, April 4, 2009

Med Mathias Dahlgren i köket


Förra helgen var jag i Nyköping för att återigen delta i en kurshelg med Syltningssällskapet Temat denna gång var "Innovation" och gästföreläsare ingen mindre än Mathias Dahlgren. Under lördagen bjöd Mathias inte bara på sina tankar och kunskaper kring hur han bygger smaker, utan också prov på annorlunda smakupplevelser. Kombinationer av ingredienser som låter främmande för örat, men förvånande nog gifter sig alldeles fantastiskt i munnen. En apelsinsorbet som serveras med olivolja och havssalt. Nej, det låter inte klokt men det var en ny smakupplevelse för mig och de andra på kursen. Att smakerna gifter sig så bra, beror enligt Mathias filosofi, att det är ett naturligt möte av råvaror, då apelsin, oliver och havsalt växer eller framställs i Sydeuropa. Eller istället för salt smaksätta en bifftartar (rå) med ostron för att få sälta. Annorlunda, men mycket delikat. Det gäller att våga tänka lite tvärtom.
Vidare fick vi lära oss att tänka friare när vi skapar nya produkter. När man tänker smak, ska man tänka på proportionerna. I rätt proportioner blir det rätt, och det låter ju självklart men är inte alldeles enkelt. Rena smaker är de som håller i längden, menar Mathias. Sträva efter att göra det perfekta äppelmoset, den godaste hallonmarmeladen eller jordgubbssylten. Det finns mycket mer att förmedla kring dagen med Mathias. Hans tankar kring förpackningen är att innehållet måste alltid måste överträffa förpackningen eller åtminstone harmoniera med den! En annan tanke jag tar med mig från Mathias är: Gör produkter som du själv står för och snegla inte på vad andra gör! Tro på dig själv och det du själv gillar, men räkna inte med att alla tycker om det du gör!
Söndagen ägnade vi kursdeltagare åt produktutveckling, med Mathias tankar i bakhubudet.