Sunday, February 11, 2007

Matfestival med smak av Småland & Öland

Det har varit Matfestival i Kalmar denna vecka. Vädrets makter var emot oss i onsdags och ett snöoväder hindrade planet med föreläsare att landa på Kalmar flygplats, liksom säkert vissa hörsammade alla varningar som gick ut i radion om att stanna inomhus. Riktigt så illa var det förstås inte. Flygplanet fick landa i Växjö istället och föreläsarna anlände några timmar försenade. Bland föreläsarna fanns Carl-Jan Granqvist, Urban Laurin, dryckesexpert och författare bla till en bok kring Måltidsturism samt Jan Moback, en av personerna bakom Butiken Cajsa Warg. På Kalmarsalens Glasveranda fanns ett 35-tal mer eller mindre småskaliga livsmedelsföretag från Öland och Småland representerade. Många kände jag till sedan tidigare medan vissa var mer eller mindre obekanta. Vissa företag har jag förstås en mer speciell relation till och jag vill gärna lyfta fram Smultronboda Lammprodukter. Eva-Lis och Krister prodcuerar mängder av spännande charkuterier av gårdens egna lamm, men förädlar även en del av grannens glada grisar. Speciellt mycket gillar jag deras Merguez. Fantastiska korvar med mycket smak och lite grövre struktur. Ett annat mycket spännande företag i Kalmar är Bazaar Food Ana-Maria har utvecklat sina brasilianska familjerecept och tagit fram ett mycket lovande koncept med brasilianska Salgados, som skall vara en slags tapas.

No comments: