Igår publicerades en rapport via Livsmedelsverket som visar att det finns stora brister inom måltidsdistributionen till gamla. Varm mat är för kall och kall mat för varm när den anländer till den som skall äta måltiden. Dessa brister kan leda till att sjukdomsframkallande bakterier får möjlighet att växa till, vilka i vissa falll kan leda till matförgiftning och gamla människor är särkilt känsliga. För livsmedelsföretagaren kommun eller privat gäller det att ha rätt utrustning för att kunna klara matdistrubutionen på ett säkert vis. Kunskap om riskerna vid felaktig varmhållnig eller kylning är viktiga, liksom rutiner för egenkontroll. Mer om egenkontrollen hittar du här som pdf-fil
En kostchef (t.ex kostekonom) kan inte förhindra att fel begås i verksamheten, men en kostchef har ansvar för denna verksamhet och skall se till att rätt utrustning köps in och används i hela produktionsledet. Likaså är det kostchefens ansvar att se till att all personal som är inblandad i måltidsdistibutionen har nödvändiga kunskaper. Rapporten från SLV om matdistributionen till de gamla kan du läsa här
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment